Blue Flower

Return


In de 60er jaren waren er veel bands in Deventer aktief. En begin 2000 startte de stichting Deventer Sixties Alive met haar activiteiten die uitmondde in een grote reunie. Ook The Valiant Fighters waren daarbij en in het kader van een groot reunieconcert begonnen ze weer te repeteren. Tijdens de eerste presentatie van de stichting op het stadhuis in Deventer hebben the Valiant Fighters dit evenement samen met the Cheetahs muzikaal omlijst. Tijdens het Deventer Sixties Alive concert in April 2001 in de Scheg in Deventer traden ze samen op met 19 andere bands uit de 60er jaren.

 

1e optreden in het Stadhuis

 

De Scheg

 

Tijdens het repeteren bleek dat het geen enkel probleem was om de draad weer op te pakken en dat ook de groeps-spirit als vanouds was. Na het optreden in de Scheg besloten ze niet te stoppen maar, louter voor het plezier, door te gaan. Na de Scheg is er weer diverse keren opgetreden in Deventer en omgeving.

Zie ook: Start in 1962  - Optredens - Anekdotes - Apparatuur - Apparatuur  

 

Apparatuur


In het begin werd er gespeeld op akoestische gitaren voorzien van een electrisch element. De eerste echte electrische gitaar van Hans was een Höfner Club 40 en Albert speelde op een Davoli gitaar en later op een Höfner 455. Ben speelde aanvankelijk op een gewone gitaar maar kocht later een Höfner (beatle) bas. Toen het mode werd op solid body gitaren te spelen kochten Albert en Hans een Höfner 176 gitaar. 
De drums bestond aanvankelijk uit een zelfbouw set. Later werd het Premier en Sonor. 
Na de periode van omgebouwde radio's en zelfbouwversterkers werd gebruik gemaakt van de volgende versterkerapparatuur.
sologitaar, Schaller met echo Watkins Copycat eindloze band, 
begeleidingsgitaar, Ampeg,
bas gitaar, Dynacord Bass King, 
zang, Echolette

 

Schaller
Höffner

 

Zie ook: Start in 1962  - De Bezettingen - Optredens - Anekdotes - Return in 2000  

 

Optredens


Voordat er kon worden opgetreden diende er eerst te worden geoefend. 
In het begin gebeurde dat bij de bandleden thuis. Dat was niet altijd een onverdeeld genoegen voor de huisgenoten. 
Al snel werd oefenruimte gevonden in een gebouwtje bij de voormalige Rielerwijk. Toen de Rielerwijk werd gesloopt moest ook dit gebouwtje er aan geloven. De nieuwe oefenruimte was het wijkgebouw van speeltuinvereniging Het Tuindorp aan de Putmanstraat. 
Hier werd tot aan het einde in 1966 geoefend. 
De eerste optredens voor publiek vonden plaats in buurthuis de Ark in de Rivierenwijk. Ook The little Stranger boys en Dynamite Rockets traden hier geregeld op. Al gauw waren The Valiant Fighters hier min of meer de huisband en de vaste bezoekers van dit buurthuis richtten een fanclub op.

   eerste optreden in "de Kajuit" op de Rivierenwijk

In die tijd (1962) werd ook vaak meegedaan aan z.g. teenagershows die meestal tijdens oranjefeesten in omliggende dorpen werden georganiseerd. De fanclubleden gingen dan meestal mee ter ondersteuning. Na de periode de Ark, waarin geen of slechts een kleine onkostenvergoeding werd betaald, zochten the Valiant Fighters het meer commerciële zalencircuit op. 

De eerste zaal waar een heel seizoen op zaterdagavond en zondagmiddag werd gespeeld was De Nieuwe Kar in Klarenbeek (Brama), waar ook the Skybolts hun eerste contact hadden.

 

 

 

"de Kar" in Klarenbeek

 

 

 

 

 

 

 

Andere gelegenheden waarop seizoenscontractbasis of incidenteel werd opgetreden waren o.a.in Deventer: Zaal Help U Zelven, St. Joseph gebouw, Zaal de Dam, Parochiehuis Kerkstraat ( Nu de Horst). 
Buiten Deventer: Berghuis in Schalkhaar, Pohlman in Klarenbeek, Centraal in Wesepe, Schoonzicht in Zutphen, De Pessink in Epse, De Uitrusting in Eefde, De Harmonie in Twello, Het Stationskoffiehuis in Twello, Buursink in Nijverdal, Het wapen van Epe in Epe en de Poort van Kleef in Apeldoorn. In de Deventer zalen werd vaak voor eigen risico gespeeld. Dat wil zeggen dat er op eigen kosten een zaal werd gehuurd en een advertentie in het Deventer Dagblad werd geplaatst. Omdat er van te voren nooit bekend was hoeveel bands er nog meer speelden in Deventer kon er - in de meeste gevallen - net quitte worden gedraaid. Wanneer op vrijdag in de rubriek Weekendamusement in het Deventer Dagblad werd gekeken, kon het gebeuren dat op zaterdagavond vijf of zes verschillende live bands optraden. De spoeling werd dan erg dun. 
Een dansavond in de 60er jaren begon normaliter om 19.30 uur en eindigde om 23.00 uur. !!! Als er niet al te ver van Deventer werd gespeeld loonde het nog de moeite om snel in te pakken en in de twee of drie Deventer kroegen met een nachtvergunning nog een afzakkertje te halen. 

Zie ook: Start in 1962  - De Bezettingen - Anekdotes - Apparatuur - Return in 2000  

Anekdotes


Uit de tijd dat de band heeft bestaan zijn uiteraard tal van anekdotes te vertellen. Leuke en minder leuke. Bij een groots opgezet optreden in Zwolle viel plotseling het licht uit. In Apeldoorn stond de sologitaar onder spanning en werd Hans Bredenbeek bijna geëlektrocuteerd, maar enkele leukere verhalen volgen hieronder.

1962

Vervoer

In de beginjaren hadden we nog geen auto voor het vervoer van de instrumenten. In de tijd dat in de Nieuwe Kar in Klarenbeek werd opgetreden gingen we met de brommer. De instrumenten werden door duo passagiers vastgehouden. Het drumstel was in onderdelen om het middel gebonden en de versterkers gingen achterop. Gelukkig konden de instrumenten van zaterdag op zondag in de Nieuwe Kar blijven staan. 
In 1963 kregen we de beschikking over een auto met chauffeur. De auto was een Opel Olympia stationcar en de chauffeur was Jo Scheuter. Hij bracht ons voor een vast bedrag (Fl. 15,-) overal naar toe. Alle instrumenten en 6 personen in en op de auto en karren maar. 
Hij was meestal zo zwaar beladen dat bij elke afrit het vuur van de trekhaak sloeg.

1963

Dansmeester

Bij een optreden in zaal Schoot in Heeten maakten we kennis met het fenomeen dansmeester. Naast het organiseren van aftik - en stoelendansen kondigde de brave borst ook steeds de volgende dans aan. Tot onze grote schrik hoorden wij hem zeggen: " De volgende dans is een Weense wals" of - erger nog - een Veleta. Dat konden (wilden) wij dus niet. We speelden dan maar wat rustigs van de Rolling Stones. 
Een groot succes, vooral in de dorpen, was het bierglasnummer. Dit was een instrumentale rockversie van Roodborstje tikt, waarbij de sologitarist een bierglas gebruikte en zijn gitaar omtoverde tot een slide gitaar.

1965

Extra Pilsje

Bij Berghuis in Schalkhaar werd het Café op zaterdagavond omgebouwd tot danszaal. Daartoe werd het biljart verwijderd. Na afloop van de dansavond moest dat biljart weer teruggezet worden, waarmee voor iedereen die daarbij hielp een pilsje te verdienen was. Het gevolg was dat omstreeks kwart over elf een 40 tal personen zich om het biljart verdringden om een helpende hand te bieden. Vele handen maken licht werk, nietwaar?

Zie ook: Start in 1962  - Optredens - Optredens - Apparatuur - Return in 2000  

 

De Bezettingen

  Omdat er na de eerste periode, waarin hoofdzakelijk instrumentale nummers werden gespeeld, ook behoefte ontstond om zangnummers te spelen en omdat de zangkwaliteiten van de bestaande bandleden te wensen overliet, werd uitgezien naar een vaste zanger.
The Valiant Fighters   Er was in 1962 reeds enkele keren opgetreden met Hans Olde Hanhof als gastzanger. Deze optredens vonden plaats in buurthuis de Ark in de Rivierenwijk. In 1963 werd een zanger gevonden in de persoon van Gerard Broekhuis. Met Gerard werden veel nummers gespeeld van Elvis Presley, Cliff Richard en alles wat destijds voorkwam in de Engelse en Amerikaanse top 20. Vanwege enige gelijkenis met Elvis kreeg Gerard de bijnaam; "Deventer Elvis Presley".
  Toen de muziekrichting geleidelijk aan omsloeg van Rock and Roll naar Beatmuziek kwam er, vanwege een andere kijk op repertoirekeuze, een eind aan de samenwerking met Gerard. In november 1964 werd met een optreden in de Pessink in Epse afscheid genomen van Gerard Broekhuis als vaste zanger van The Valiant Fighters. 
Ondertussen was het eerste optreden met de nieuwe zanger Jan Dijkhuis al achter de rug. Hij trad in augustus 1964 voor de eerste keer op in het parochiehuis aan de Kerkstraat in Deventer. Het repertoire werd toen verlegd richting nummers van de Rolling Stones, Animals, Kinks, Beatles, enz..
Deze bezetting bleef intact tot het opheffen van de band in 1966.
Ben en Harry moesten in dienst en een proefopname sessie bij Phonogram had, in eerste instantie, niet tot het gewenste resultaat geleid. Toen er een uitnodiging kwam om mee te doen aan een talentenshow in Loosdrecht was de band inmiddels opgeheven.
  Na de reunie in 1999 is de bezetting tot november 2010 gelijk gebleven aan die van 1963. In november 2010 heeft Ton Meijer de plek van Ben Vroklage ingenomen omdat Ben vanwege fysieke omstandigheden moest stoppen met bas spelen.

 

De band heeft vier managers 'versleten': A.Schoumans, W.Damen,
John B. van. Setten (werd in 1965 manager van de roemruchte Outsiders) en Th.B.Taken

Zie verder: Start in 1962  - Optredens - Anekdotes - Apparatuur - Return in 2000